De Historie van Felison Brass

Eind jaren 50 waren in Velsen-Noord 2 speeltuinen, Schulpen en Meerweiden. Tijdens de zomervakanties was een grote groep jongens actief bezig met conservenblikken en visvaatjes om daar stevig op los te trommelen. De speeltuinvereniging voorzag in een behoefte door op 20 februari 1959 in Velsen-Noord “Drumband Schulpen en Meerweiden” op te richten.

De eerste jaren draaide de club als activiteit van de speeltuinvereniging en was zuiver een jeugddrumband. Een ieder die de leeftijd van 16 jaar bereikte moest dan ook de club verlaten. Het instrumentarium bestond uit voornamelijk trommels en bes-bazuinen. Later kwamen daar es-bazuinen bij en in de beginjaren is ook een afdeling pijpers opgezet, die echter geen lang leven was beschoren.

historie_bw

 

Na een aantal jaren werd de drumband losgemaakt van de speeltuinvereniging en is het als zelfstandige muziekvereniging doorgegaan. De leeftijdseis van 16 jaar werd losgelaten, zodat leden lid konden blijven van de vereniging. De bes- en es-bazuinen werden vervangen door gecombineerde bes-es instrumenten met 1 ventiel en ook jachthoorns werden toegevoegd. Nog weer later werden de 1 ventiel instrumenten vervangen door trompetten.

De naam van de vereniging werd gewijzigd in “Tamboer- en Trompetterkorps Velsen-Noord”. Het instrumentarium werd steeds verder uitgebreid met schuiftrombones, baritons, althoorns en sousafoons. De vereniging ging verder door het leven als drumfanfare, behaalde vele 1e prijzen en klom uiteindelijk op naar de ere-divisie. In 1992 en 1994 werd de vereniging zelfs landskampioen in de ere-divisie.

historie_color

 

In 1999 nam de ledenvergadering het besluit om de vereniging om te vormen naar een Marching Brassband. De vereniging onderging een ingrijpende verandering die vooral zijn weerslag vond op de Brassband als geheel, alsook op de individuele muzikanten. In 2004 heeft er een naamsverandering plaats gevonden en is Felison Brass de naam. Sindsdien is ook het Marching eraf daar wij niet meer op straat marcheren.